Construct cu originea în teoria învățării sociale a lui Albert Bandura, locusul controlului (Locus of Control) este o dimensiune importantă a personalității, care a atras atenția cercetătorilor în ultimele patru decenii. El oferă o explicație a tendinței indivizilor de a atribui forțelor externe sau interne cauzalitatea comportamentului lor. Cu alte cuvinte, acest construct teoretic se referă la măsura în care un individ percepe evenimentele și acțiunile vieții ca fiind consecințele comportamentului, abilităților și caracteristicilor proprii (așa-numitul control intern) sau norocului, șansei sau puterii altora (așa-numitul control extern).
Un locus de control intern presupune că persoana are ca referință propriile reprezentări interne și criteriile proprii ca sursă pentru acțiunile sale sau pentru a-și evalua succesul. Alegerea unei slujbe în baza locusului de control intern ar presupune analiza propriilor nevoi și dorințe în baza cărora ar face selecția (angajatorilor). Alegerea unei slujbe pentru a face pe plac unei alte persoane sau pentru că ar fi singura disponibilă este o abordare în baza locusului de control extern.
În termen simplificați, o persoană care face „ceea ce vrea / ceea ce-i place” are o abordare cu locus de control intern; o persoană care face „ceea ce trebuie” sau „ceea ce i s-a spus” are o abordare cu locus de control extern. La fel, a spune „Am făcut tot ce-am putut” vs. „Am făcut mai bine decât tine.”
În viața de zi cu zi, orice om folosește locusul de control extern, într-o oarecare măsură, dar unii îl folosesc mai mult decât alții. Acei care folosesc majoritar locusul de control extern pot să pară a nu avea propria voință; caută în permanență aprobarea celor din jur pentru acțiunile și deciziile lor.
Privind locus-ul controlului nu ca un continuum, ci ca o combinație între cele două tipuri, pot fi identificate caracteristici dominante ale persoanelor care utilizează cu preponderență locusul de control intern, printre care:
- tendință de a-și asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni și pentru starea de sănătate
- posibilitate redusă de a se lăsa influențați de părerea altor persoane
- performanțe mai bune când le este permis sa lucreze în ritmul propriu
- stare de sănătate mai bună
- declarativ, sunt mai fericiți și mai independenți
- obțin rezultate mai bune la locul de muncă
Persoanele care manifestă mai degrabă un locus al controlului extern sunt caracterizate prin:
- tendință de a blama forțe exterioare pentru rezultate nesatisfăcătoare sau pentru stările lor
- pun succesul pe seama norocului, a șansei
- lucrează mai bine când ritmul și condițiile sunt impuse din exterior
- cred că doar prin propriile eforturi situația lor nu poate fi schimbată
- se simt fără speranță sau fără putere în fața unor situații dificile
- renunță ușor la obiectivele personale, rareori au inițiativă
O legătură puternică pare a fi relația dintre locusul controlului și dezvoltarea personală. Un aspect extrem de important, având în vedere că scopul principal al oricărui demers de acest gen este creșterea încrederii în controlul personal. Pentru demersul de dezvoltare (consiliere, psihoterapie etc;) locusul controlului are o semnificație aparte – subiecții cu un locus al controlului intern nu vor agrea metode în care ei nu simt că sunt o parte activă.
Dacă îți sună familiar, dă-ne un semn și hai să mutăm accentul pe locusul tău interior. Oricum ar fi, ai mereu un loc aici, cu noi. Și împreună te putem ajuta să parcurgi distanțele care par de neparcurs dintre tine și tine.